Aurora-Project.eu

Banner testa

Seguici su Facebook

Ваксиниране срещу HPV

Връзката между ЧПВ инфекцията и ракът на маточната шийка позволи разработването на няколко теста за откриване на съответните нуклеидни киселини и приложението на профилактични и терапевтични ваксини.

 

Две профилактични ваксини срещу типове ЧПВ, предивзвикващи рак на маточната шийка, са лицензирани в Европа:

-          Cervarix®, разпространявана от GlaxoSmithKline

-          Gardasil® или Silgard®,  разпространявани от Sanofi Pasteur MSD в 19 европейски страни и от  Merck Sharp & Dohme в други страни от Централна и Източна Европа (включително в България).

 

Ваксините са направени от вирусоподобни  частици, празни обвивки без ДНК на вируса и следователно не можещи да инфектират.

 

И двете ваксини показват добри резултати по отношение на безопасността и защитават срещу високорискови типове на ЧПВ (типове 16 и 18), които предизвикват около 73% от случаите на рак на маточната шийка в Европа. Gardasil® предпазва също така срещу типове 6 и 11 на ЧПВ, които предизвикват повечето случаи на генитални брадавици.

 

Ваксините се приемат на три дози за шестмесечен период.

 

Важно е да се отбележи, че ваксините за ЧПВ не дават пълна защита срещу рака на маточната шийка, защото типовете ЧПВ покрити от ваксините причинавот около 70% от случаите на рак на маточната шийка. Ето защо рутинното изследване и цитонамазката не могат фактически да бъдат заместени от ваксинирането срещу ЧПВ.

 
 
 
Banner Piede